Gegevensbeheer: de volgende uitdaging voor de digitalisering van de bouwsector

De komst van nieuwe, innovatieve oplossingen zet de bouwsector aan tot een nieuwe golf van digitale transformatie, dankzij de enorme hoeveelheden gegevens die worden verzameld. De grote uitdaging is echter om al deze gegevens met elkaar te verbinden zodat ze kunnen worden geanalyseerd.

post-image-3
Digitale transformatie heeft invloed op alle sectoren, inclusief de bouw, dankzij de digitalisering van workflows, automatisering en kunstmatige intelligentie. 
Veel bouwbedrijven gebruiken nu gegevensanalyse om hun activiteiten te verbeteren en toekomstige strategieën te sturen. 
Deze kennis is niet alleen essentieel voor de veiligheid en maakt het voor projectmanagers eenvoudiger om nauwkeurige planningen te maken, maar helpt werknemers ook om de workflow op peil te houden. 

Het is dan ook geen verrassing dat de bouw snel opschuift in de richting van het Internet of Things (IoT), een netwerk van verbonden objecten die gegevens doorsturen naar een centraal systeem om in elke fase van een bouwplaats realtime informatie te verschaffen. 

Aangesloten drones, voertuigen op de bouwplaats, slimme gereedschappen en accu's die de onderhoudsbehoeften in de gaten houden, en zelfs slimme veiligheidshelmen die de activiteiten van arbeiders volgen, maken het allemaal mogelijk om de voortgang op de bouwplaats te volgen en gegevens in realtime door te sturen. De mogelijkheden zijn eindeloos en de hoeveelheid gegevens per project in de bouwsector is de afgelopen drie jaar verdubbeld.

In België loopt de sector echter nog steeds achter als het gaat om profiteren van digitalisering. FMI Consulting voerde een enquête uit bij de belangrijkste spelers in de bouwsector, waaruit bleek dat een op de drie bouwbedrijven gelooft dat 50% van de gegevens die vandaag voor hen beschikbaar zijn, onnauwkeurig zijn, en dat slechts 12% van de respondenten systematisch gebruik maakt van de beschikbare gegevens bij het nemen van beslissingen. 
Het grootste probleem bij gegevensanalyse is niet langer het verzamelen van gegevens, maar het gebruik ervan op een samenhangende, gecentraliseerde en efficiënte manier. Verschillende processen worden vaak geïmplementeerd in divisies die niet met elkaar verbonden zijn, waardoor gegevens handmatig moeten worden gekopieerd met een hoog risico op ontbrekende gegevens. Het naadloos combineren van gegevens uit verschillende bronnen kan een complexe en tijdrovende taak zijn.

Daarnaast identificeert het onderzoek de drie belangrijkste obstakels voor het digitaliseren van de sector: 

-Het verlies van tijd of budget door het gebruik van ongestructureerde en ongebruikte bouwgegevens als gevolg van verouderde processen of niet-geïntegreerde tools
-Gebrek aan transparantie door niet-geautomatiseerde processen 
-Lagere productiviteit door silogebruik van verschillende verbonden tools.

Gelukkig bestaan er oplossingen. Sommige bedrijven ontwikkelen zeer krachtige en complexe technologieën die, in combinatie met de juiste apparatuur zoals een robuuste tablet of computer, mensen, processen en gegevens naadloos en centraal met elkaar kunnen verbinden tijdens bouwprojecten. 
Dankzij software en cloud-oplossingen kunnen bouwbedrijven bijvoorbeeld enorme hoeveelheden gegevens verzamelen, sorteren, opslaan en analyseren in één geïntegreerde interface. Deze gegevens kunnen enerzijds betrekking hebben op de digitalisering van het bedrijf (beheer van bedrijfsgegevens, documenten, workflows, partners en middelen) en anderzijds op het beheer van de 5D BIM-levenscyclus (beheer van BIM-modellen, ramingen, hoeveelheidsberekeningen, planning, simulaties, aanbestedingen en offertes, kwaliteit en veiligheid, rapportage of facturering, enz.

Kortom, de voordelen zijn aanzienlijk en kunnen bouwbedrijven helpen tijdens hun hele digitaliseringsproces, van haalbaarheidsbeoordeling tot meting, uitvoering en controle.
Show More
Back to top button