Wat heeft de toekomst in petto voor ERP?

Er wordt veel gediscussieerd over de mogelijkheden van AI. Maar de toekomst van enterprise resource planning is net zo interessant: de ERP van morgen zal geautomatiseerd, conversationeel en in de cloud zijn.

post-image-3
De toekomst van enterprise resource planning (ERP) heeft zeker niet de glamour van de debatten die de toekomst van AI voeden. Maar voor veel werknemers zal het een grotere impact hebben op hun dagelijkse werk. 
Claus Jepsen, chief product & technology officer bij Unit4, legt uit waarom.

Een van de meest voorkomende voorspellingen over ERP betreft het wijdverspreide gebruik van gebruikersinterfaces op basis van conversatie. "Conversationele gebruikersinterfaces zullen steeds gebruikelijker worden, vooral na de komst van ChatGPT", legt Claus Jepsen uit. 

Dit komt omdat deze grote taalmodellen (LLM's) waarschijnlijk de oude chatbots zullen opvolgen. "Deze technologieën zijn in staat om vloeiende gesprekken te voeren, vergelijkbaar met gesprekken tussen twee mensen. Daardoor zullen onze gesprekken met software niet meer zo star en foutgevoelig zijn als in het verleden. Het is dus een solide basis voor een samenwerkingsrelatie tussen mensen en technologie", vervolgt de expert.

Online ERP toegankelijk voor iedereen

ERP zal steeds meer geautomatiseerd worden, in lijn met omnichannel ERP. "Ik verwacht dezelfde evolutie als voor databases en clouds, waar bedrijven aanvankelijk een sterke voorkeur hadden voor een specifieke leverancier en de bijbehorende tools. Vandaag ligt de focus vooral op de software die geschikt is om specifieke doelstellingen te bereiken", analyseert Claus Jepsen.
 
De toekomst van ERP ligt waarschijnlijk vooral in de cloud, benadrukt de Unit4-expert. "Het biedt een aantal voordelen: snellere implementatie, schaalbare rekencapaciteit, toegang vanaf elke locatie, lagere beheerkosten, eenvoudige implementatie in andere landen en regio's, gespreide betalingen, regelmatig bijgewerkte moderne software, toegang tot de beste applicaties en apparaatonafhankelijk gebruik. On-premise hosting zal waarschijnlijk een optie blijven in unieke situaties, waarbij het gebruik van de hardware transparant is. Of voor organisaties die onderworpen zijn aan bepaalde sectorspecifieke wetgeving of richtlijnen".
De prijzen voor ERP-oplossingen zullen ook veranderen. "De prijzen zullen dan gebaseerd zijn op gegevensoverdracht en het aantal transacties, zoals ook het geval is geweest voor andere clouddiensten en bedrijfssoftware".

Maatwerk beperken

Tientallen jaren ervaring met het gebruik van ERP-oplossingen laten zien dat maatwerk complexiteit kan toevoegen. Organisaties zouden daarom de standaardinstellingen voor ERP-oplossingen moeten overnemen. "Tenzij u uw klanten op een heel andere manier bedient dan uw concurrenten, is het veel eenvoudiger om processen aan te passen aan de geïntegreerde workflows, procedures en drag-and-drop-varianten van moderne ERP-oplossingen", legt de expert van Unit4 uit. 

Deze oplossingen zijn immers ontwikkeld op basis van best practice-onderzoek. "We kunnen daarom verwachten dat meer en meer organisaties zich zullen wenden tot applicaties en softwareconnectoren van andere leveranciers, zodra de marktleiders ecosystemen beginnen te bouwen rond hun ERP-investeringen".

Claus Jepsen besluit: "Ik zou organisaties die zich nog in de 'on premise' wereld bevinden, aanraden om over te stappen op cloud computing. Dat is tenslotte waar alle innovatie plaatsvindt".
 
 
Show More
Back to top button