Zet de iPad de pers onder druk?

Minister Vincent Van Quickenborne heeft een verzoek gericht naar de inzage in de iPad-politiek van Apple. Hij interesseert zich specifiek in de mogelijkheid dat Apple via iTunes abonnementen “verplicht” verkoopt.

post-image-3
De minister van Economie vraagt de Belgische mededingingsautoriteiten te onderzoeken of Apple zich schuldig maakt aan misbruik van machtspositie. Het gaat om de exclusieve verkoop van abonnementen op kranten of magazines via iTunes.

Momenteel haalt Apple 30% van zijn inkomsten uit de verkoop van kranten en magazines via iTunes. Volgens het communiqué van de Minister laat deze strategie uitgevers echter niet langer toe om iPad-abonnementen via hun eigen kanalen te verkopen, maar enkel via iTunes.

Door het misbruik van machtspositie van Apple zouden de uitgevers ook moeten afzien van een groot gedeelte van hun klantengegevens én betalingen.

Vincent Van Quickenborne heeft nu aan de mededingingscommissie gevraagd te onderzoeken of Apple zich schuldig maakt of niet aan misbruik van machtspositie.
Als dat zo is, zal een onderzoek worden gestart en wordt de zaak overgedragen aan de Europese Commissie.

Apple vervoegt zo Microsoft, dat ook regelmatig door de Europese Commissie wordt geïnterpeleerd.
Show More
Back to top button