En wat als de iPad 2 de doodsteek is voor de PC-verkoop?

Het probleem stelt zich nog niet, maar Gartner heeft wel zijn globale verkoopsvoorspellingen voor PC’s verlaagd. De oorzaak hiervan: de tablet.

post-image-3
Gartner heeft zijn groeivoorspellingen voor de wereldwijde verkoop van PC’s in 2011 verlaagd. Gartner deelt zo de mening van analisten die denken dat de iPad de kloof tussen laptops en tablets zal opvullen. De netbook zal dus niet de enige zijn die getroffen wordt.

Oorspronkelijk dacht Gartner dat de pc-markt in 2011 met 15,9 procent zou groeien en in 2012 met 14,8 procent. Nu voorspellen de analisten slechts een groei van respectievelijk 10,5 en 13,6 procent. Voor het komende jaar verwacht Gartner een globale verkoop van 387,8 miljoen PC’s.

Wel zullen andere tablets kunnen profiteren van de zoektocht naar alternatieven buiten de PC. Deze nieuwe trend zal vooral zichtbaar zijn in de volgroeide markten, zoals deze van de V.S. en Europa, aldus George Shiffler, directeur onderzoek bij Gartner.
Met slechts 15 miljoen iPads verkocht in 2010, boezemt de Apple-tablet nog geen angst in, maar de configuratie van deze nieuwe machine maakt dat het een echte vervangcomputer kan worden.

Volgens Sarah Rotman van Forrester Research, zullen beide iPads Apple in 2011 een marktaandeel opleveren van 80%. Verschillende bronnen schatten de verkoop van iPads dit jaar op 24 miljoen in de Verenigde Staten en 53 miljoen wereldwijd. Het Android 3.0 platform zal het goed moeten doen wil het dit succes aanvechten.
Show More
Back to top button