Minder smartphones verkocht: eerste keer in 2 jaar

Het valt moeilijk te geloven, maar de wereldwijde verkoop van smartphones tijdens het eerste kwartaal van 2011 vertoont een dalende trend in vergelijking met het laatste kwartaal van 2010. En dit was al een lange tijd niet meer gebeurd.

post-image-3

Volgens cijfers van iSuppli, zijn de cijfers van Apple nog steeds in stijgende lijn. Maar Nokia en Motorola gaan er stevig op achteruit.

De fabrikanten zagen hun verkoop dalen met 98,7 miljoen eenheden, tot 77,2 miljoen in drie maanden tijd. Vooral Nokia en Motorola doen het slecht. De eerste verliest 14,5%, de tweede 16,3%. Volgens Tina Teng, analist bij iSuppli, worden de cijfers van Nokia negatief beïnvloed door de aankondiging van de alliantie met Microsoft, waardoor gevreesd wordt voor de stopzetting van de OS’en MeeGo en Symbian. De eerste resultaten van deze samenwerking zullen pas in 2012 uitkomen, wat de consumenten angstig maakt. Bij Motorola is de situatie helemaal anders. Het Amerikaanse merk ondervindt stevige concurrentie van Samsung en HTC. De beschikbaarheid van de iPhone bij de operator Verizon heeft ook een negatieve impact gehad.

Volgens iSuppli is deze lichte terugval aan het begin van dit jaar een seizoensgebonden verschijnsel. Tina Teng voorspelt voor het jaar 2011 nog steeds een wereldwijde groei van de smartphone-verkoop met 60%... maar deze groei zal zich verspreiden over drie kwartalen.

Deze groei is voornamelijk te danken aan Apple dat, met een groei van 15%, niet te stuiten is. RIM groeit 4,2% tijdens hetzelfde kwartaal. Ook Google zal het dit jaar goed doen.

Show More
Back to top button