Belgische bedrijven hebben nog geen AI-strategie

De meerderheid van de Belgische bedrijven is ervan overtuigd dat AI hen in staat zal stellen om sneller en goedkoper software te ontwikkelen. Maar ze hebben nog steeds geen strategie om dit te bereiken. Gebrek aan gespecialiseerd personeel.

post-image-3
De helft van de Belgische bedrijven (46%) heeft (nog) geen duidelijke visie over hoe AI in te zetten, zo blijkt uit een studie van OutSystems over de impact van de implementatie van AI in bedrijven. Ook al zijn ze ervan overtuigd dat de technologie het ontwikkelingsproces van softwareoplossingen kan versnellen (92%) en tegen een lagere kostprijs (82%). 
Volgens het onderzoek, dat werd uitgevoerd onder 100 Belgische IT-managers en -leiders in bedrijven met 100 of meer werknemers, werden creativiteit (39%), strategie (44%) en kritisch denken (34%) aangewezen als de belangrijkste vaardigheden om de implementatie van AI in hun bedrijf te versnellen.

AI dringt langzaam door in bedrijven

Een op de vijf respondenten (18%) zegt echter dat hun management al een duidelijke visie heeft over wat AI voor hun bedrijf kan betekenen en voor 6% van hen is AI al een belangrijke technologie die wordt gebruikt. 
Bijna een derde van de ondervraagden (31%) geeft aan dat de eerste ideeën over hoe deze technologie hun bedrijf kan helpen zich te ontwikkelen er al zijn. Een vijfde (20%) heeft het er al over, maar ziet nog niet direct hoe ze de technologie kunnen gebruiken. 

AI versnelt softwareontwikkeling

In een wereld waarin digitalisering centraal staat en bedrijven verwachten dat IT snel handelt om aan de veranderende verwachtingen van klanten te voldoen, kan AI een oplossing bieden om lange vertragingen te voorkomen. 
Negen van de tien respondenten (92%) is ervan overtuigd dat AI de ontwikkeling van software zal versnellen. Over de mate van deze versnelling zijn de meningen verdeeld. Bijna een kwart (24%) van de Belgische respondenten denkt dat een vertienvoudiging realistisch is. Bijna een vijfde (18%) denkt zelfs dat AI het proces tot 20 keer zal versnellen. Ongeveer hetzelfde aantal (20%) is nog optimistischer en denkt dat de ontwikkeling minstens vijftig keer sneller zal gaan.

AI verlaagt kosten

Belgische bedrijven zijn ervan overtuigd dat de implementatie van AI de kosten zal drukken op bedrijfsniveau, maar ook binnen de IT-afdeling. Voor ongeveer een vijfde (18%) van de ondervraagden is het exacte bedrag van de besparingen die dit voor hun bedrijf zal opleveren nog niet duidelijk. Voor 17% lijken besparingen tussen 5% en 10% realistisch. Zestien procent schat een besparing tussen de 11% en 15% en dezelfde groep verwacht een vermindering van de uitgaven tussen de 16% en 20%.
 
Show More
Back to top button