Explosie van aanvallen gericht op mobiele apparaten

Het aantal aanvallen op mobiele apparaten stijgt gestaag. In 2023 werden wereldwijd meer dan 33 miljoen aanvallen gemeld. Adware in de vuurlinie. Ook België bleef niet gespaard.

post-image-3
Het aantal aanvallen op mobiele apparaten naderde de kaap van 34 miljoen in 2023, een stijging van 50% ten opzichte van het jaar ervoor. 

In België werden in één jaar 33.820 dergelijke aanvallen gemeld. De meest wijdverspreide bedreiging voor mobiele apparaten is adware, die goed was voor 40,8% van alle gedetecteerde aanvallen, volgens de laatste Kaspersky-studie.
Het onderzoek benadrukt de toenemende prevalentie van mobiele beveiligingsrisico's, evenals de vooruitgang in kwaadaardige tools en technologieën. 

Volgens de experts nemen aanvallen gericht op mobiele apparaten toe. Alleen al in 2023 bereikte het aantal aanvallen gericht op mobiele apparaten 33.790.599, een aanzienlijke stijging van 52% ten opzichte van de 22.255.956 aanvallen die in 2022 werden geregistreerd. 
 
De meest voorkomende mobiele bedreiging is adware, een type malware dat pop-upvensters weergeeft, goed voor 40,8% van alle gedetecteerde bedreigingen. 
Het aantal installaties van dit type malware daalde tot 153.682, na een sterke stijging vorig jaar, toen het cijfer verdubbelde. 
Tegelijkertijd bleef het aantal aanvallen gericht op online bankdiensten relatief stabiel. 
 
Cybercriminelen verspreiden mobiele bedreigingen vaak via officiële en onofficiële app-winkels. 
In 2023 merkten Kaspersky-experts op dat er veel schadelijke applicaties beschikbaar waren in Google Play. 
Een van de meest voorkomende strategieën die in 2023 werd waargenomen, was het exploiteren van valse investeringsapplicaties en het gebruik van social engineering-tactieken om persoonlijke gegevens van gebruikers te ontfutselen, voornamelijk telefoonnummers en volledige namen, die vervolgens werden toegevoegd aan databases die werden gebruikt voor telefoonfraude. Aanvallen via kwaadaardige applicaties die zijn ontworpen om gebruikersgegevens te stelen op WhatsApp en Telegram zijn ook wijdverspreid. 
 
"De toename van malware en risicovolle software op Android in 2023 is een zorgwekkende verandering na een relatief rustige periode. Nu deze stijging begin 2021 een vergelijkbaar niveau bereikt, wordt de significante dreiging waarmee gebruikers worden geconfronteerd duidelijk. Het is een sterke herinnering dat we waakzaam moeten blijven en robuuste beveiligingsmaatregelen moeten implementeren om onszelf te beschermen tegen evoluerende cyberdreigingen," vat Anton Kivva, mobiel beveiligingsexpert bij Kaspersky, samen.
 
Show More
Back to top button