76% van de logistieke operaties is onderbemand

De supply chain sector heeft te kampen met een ernstig tekort aan arbeidskrachten, zo blijkt uit een onderzoek van software-uitgever Descartes Systems. Een enorme uitdaging voor fabrikanten, distributeurs en retailers. Maar ook voor vervoerders en logistieke dienstverleners.

post-image-3
De leverancier van softwareoplossingen voor logistieke spelers heeft een onderzoek gepubliceerd (Arbeidstekorten: welke uitdagingen voor supply chains en logistiek?) waarin 76% van de supply chain directeuren zegt te kampen met grote arbeidstekorten. 
De respondenten waren verdeeld over 3 verschillende sectoren: fabrikanten, distributeurs en retailers; transporteurs en logistieke dienstverleners.

Uit het onderzoek bleek ook dat 37% van de ondervraagden dit tekort als ernstig of zelfs zeer ernstig omschreef. 
Naast de impact op de financiële prestaties van bedrijven, gaf 58% aan dat het algehele tekort een negatief effect had op de prestaties van hun klantenservice.

Volgens het onderzoek hebben vooral transport (61%) en opslag (56%) te lijden onder het tekort. Naast de behoeften van deze activiteiten, die bekend staan om hun lastige aard, zegt 55% van de supply chain managers dat het werven van geschoold personeel het moeilijkste probleem is: deze intellectuele hulpbronnen worden essentieel in een logistieke sector die steeds afhankelijker wordt van technologie en gegevens.
 
Het personeelstekort heeft ook een negatieve impact op de prestaties van bedrijven tijdens het hoogseizoen (70%). De ondervraagde bedrijven merkten ook op dat het personeelstekort een negatieve impact had op de dienstverlening van logistieke partners (64%). Tot slot had het tekort een negatieve impact op het niveau van de dienstverlening aan klanten (58%).
 
De resultaten toonden aan dat de impact van personeelstekorten afhing van financiële prestaties, groei, interesse van het management in supply chain activiteiten en het succes van retentieprogramma's. Er zijn aanwijzingen dat er een verband is tussen de bedrijfsprestaties en dat de gevolgen van personeelstekort kunnen worden beperkt als bedrijfsmanagers het volledige potentieel van hun toeleveringsketenactiviteiten en de waarde van het behouden van hun werknemers voor toeleveringsketendiensten begrijpen.
 
Show More
Back to top button