Hoe GenIA bedrijfstakken zal revolutioneren

Een onderzoek toont aan hoe snelgroeiende bedrijven van plan zijn hun industrieën te revolutioneren dankzij kunstmatige intelligentie. In België werden zo'n 100 mensen ondervraagd.

post-image-3
Uit een onderzoek van Dell Technologies Innovation Catalyst Research blijkt dat 8 van de 10 bedrijven wereldwijd geloven dat generatieve AI (GenAI) hun industrieën fundamenteel zal transformeren. 
In feite deelt 91% van de organisaties met een sterke omzetgroei (+25%) in 2023 deze mening, vergeleken met 75% van de organisaties met een langzamere groei (1-5%).

De studie, gebaseerd op de antwoorden van 6.600 IT- en bedrijfsbeslissers over de hele wereld, waaronder 100 in België, toont aan dat er een wijdverspreid optimisme is over AI, ondanks het feit dat de mate waarin bedrijven voorbereid zijn sterk varieert.
 
In België zegt 72% van de respondenten een goede concurrentiepositie en een solide strategie te hebben. Tegelijkertijd is meer dan de helft (52%) onzeker over hoe hun sector de komende drie tot vijf jaar zal evolueren. 
Bijna zes op de tien (57%) zegt moeite te hebben om bij te blijven. Volgens hen zijn de belangrijkste uitdagingen voor het stimuleren van innovatie de overvloed aan gegevens en de moeilijkheid om deze om te zetten in bruikbare kennis (30%), het gebrek aan strategische visie bij managers (27%) en een verouderde of te complexe technologische omgeving (26%).
 
De uitdagingen van het implementeren van AI

Volgens de Belgische respondenten is het belangrijkste voordeel van GenAI het potentieel om kosten te besparen (47%), de klantervaring te verbeteren (46%) en de IT-beveiliging te versterken (45%). 
Ze zijn zich ook bewust van de uitdagingen: 63% vreest dat GenAI nieuwe beveiligings- en vertrouwelijkheidsproblemen kan creëren, en 64% is van mening dat hun gegevens en intellectuele eigendom te waardevol zijn om in een GenAI-tool te worden geplaatst die toegankelijk is voor derden.
 
Over het algemeen lijkt het erop dat Belgische organisaties de operationele aspecten van GenIA onder de knie krijgen nu ze van de ontwerp- naar de implementatiefase gaan. 
Zes van de tien organisaties (63%) zeggen dat ze al begonnen zijn met het implementeren van GenAI. Naarmate GenAI meer ingang vindt bij Belgische organisaties, groeit ook de bezorgdheid over de aard van de risico's en wie er verantwoordelijk voor is. 62% van de respondenten is van mening dat het de organisatie is die verantwoordelijk is voor AI-storingen of ongewenst gedrag, en niet de machine, de gebruiker of het publiek.

"Veel Belgische organisaties stellen zich nog vragen, vooral over cyberbeveiliging en het gebrek aan gekwalificeerd personeel en het gepaste budget. Maar de tijd is rijp om deze technologie te implementeren. De transformatie zal de productiviteit verhogen en de klantervaring verbeteren", bevestigt Koen Segers, Managing Director BeLux bij Dell Technologies.

"Veel organisaties passen AI toe op hun data om waarde te onttrekken en groei te versnellen. Het benutten van deze kans vereist een sterk ecosysteem van vertrouwde partners om een veilige en schaalbare technologische basis voor innovatie te creëren, ontworpen met duurzaamheid in gedachten," legt Adrian McDonald, President EMEA bij Dell Technologies, uit.
 
AI en cyberdreigingen 

Cyberbeveiliging blijft een grote zorg voor organisaties. Deze zorgen zijn gegrond: 86% van de Belgische respondenten zegt in de afgelopen 12 maanden het slachtoffer te zijn geweest van een beveiligingsaanval. Wereldwijd heeft 89% van de ondervraagde organisaties al een Zero Trust-strategie aangenomen, en 86% heeft dat in België gedaan. 67% van de respondenten zegt een actieplan voor incidenten te hebben opgesteld om te herstellen van een cyberaanval of datalek.
 
De top drie van de genoemde kwesties waren phishing (26%), gegevenslekken (25%) en aanvallen op de toeleveringsketen (23%). Phishing is indicatief voor een breder fenomeen dat in het rapport naar voren komt, namelijk de rol die werknemers spelen in het ecosysteem van bedreigingen. 
Zo gelooft 57% van de Belgische respondenten dat sommige werknemers IT-beveiligingsrichtlijnen en -praktijken omzeilen omdat dit hun efficiëntie en productiviteit beïnvloedt, en 60% zegt dat interne bedreigingen een grote bron van zorg zijn. Dit bevestigt de noodzaak om te focussen op training, aangezien werknemers de eerste verdedigingslinie vormen.
 

Het onderzoek onthult ook de cruciale rol van een moderne data-infrastructuur, gezien de versnelling van technologieën. Investeren in een moderne, schaalbare infrastructuur wordt aangehaald als de nummer één maatregel om innovatie te stimuleren. 
De meeste IT-managers in België (82%) zeggen dat ze de voorkeur geven aan een on-prem of hybride model om de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd bij het implementeren van GenAI het hoofd te bieden.
 
De mogelijkheid om gegevens te delen binnen het bedrijf is ook een belangrijk onderdeel van de innovatiepuzzel, waarbij minder dan een op de drie (28%) zegt dat ze gegevens al in realtime kunnen omzetten in bruikbare kennis om innovatie-inspanningen te ondersteunen. Bovendien zegt iets meer dan 4 op de 10 bedrijven (42%) te verwachten dat de meeste van hun gegevens binnen vijf jaar van de rand zullen komen. Voor 34% van de Belgische respondenten is de grootste uitdaging op het vlak van gegevensbeheer het beschermen van gevoelige gegevens en intellectuele eigendom tegen lekken en bedreigingen.
 
De enquête bracht ook andere problemen aan het licht, te beginnen met de kwestie van vaardigheden. Minder dan de helft (47%) van de respondenten zegt dat er momenteel een tekort is aan talent dat nodig is voor innovatie in hun sector, tegenover 67% wereldwijd. 
Het vermogen en de bereidheid om te leren, AI-vaardigheden, creativiteit en creatief denken staan bovenaan de lijst van vaardigheden en competenties waar de komende vijf jaar vraag naar zal zijn.

Wat duurzaamheid betreft, gelooft 42% van de respondenten wereldwijd dat "het stimuleren van ecologisch duurzame innovaties" van cruciaal belang is. 
Energie-efficiëntie is een prioriteit in België: 70% van de respondenten test 'as-a-service' oplossingen om hun IT-omgeving efficiënter te beheren en 61% verplaatst AI-inferentie actief naar de rand om energie-efficiënter te zijn (bijvoorbeeld met slimme gebouwen).

IT als strategische partner wordt cruciaal. Momenteel vindt 84% van de business managers redenen om IT-besluitvormers uit te sluiten van strategische gesprekken, terwijl beide afdelingen zeggen dat het versterken van relaties hun tweede prioriteit is.
 
 
Show More
Back to top button