Belnet voltooit WAN-migratie van eerste federale nutsbedrijven

De operator van het openbare netwerk heeft aangekondigd dat het de migratie van de wide area netwerken van een reeks federale overheidsdiensten heeft voltooid. Het doel van het project is om de connectiviteit van een twintigtal FOD's, verspreid over 1.400 fysieke sites, te centraliseren en €1,2 miljoen per jaar te besparen.

post-image-3
Belnet heeft de voltooiing aangekondigd van de migratie van de wide area netwerken van een aantal federale overheidsdiensten (FOD's). 
Hiermee heeft de operator de eerste stappen gezet in een project dat gericht is op de geleidelijke centralisatie van de WAN-connectiviteit (het netwerk dat de verschillende gedecentraliseerde sites met het internet verbindt) van een twintigtal federale overheidsdiensten die meer dan 1400 fysieke sites vertegenwoordigen. 

De IT-partner voor hoger onderwijs, onderzoek en overheidsdiensten merkte ook op dat het project om het beheer van de WAN-diensten van de verschillende SPF's te centraliseren de federale overheid in staat zou moeten stellen om jaarlijks 1,2 miljoen euro te besparen.
?
“De eerste migraties tonen aan dat onze prognose van 10% besparingen kan worden overtroffen, waardoor de overheid minstens 1,2 miljoen euro per jaar kan besparen”, bevestigde Dirk Haex, algemeen directeur van Belnet.

Missie: de administratieve last verlichten en geld besparen
 
“Door de WAN-connectiviteit te centraliseren bij Belnet, hoeven de betrokken overheidsdiensten geen afzonderlijke aanbestedingen meer uit te schrijven. Hierdoor worden de administratieve lasten die gepaard gaan met aanbestedingen en contractbeheer aanzienlijk verminderd", legt de netwerkoperator uit.
“Het centraliseren van het beheer van WAN-netwerken is een echt succes. Het bewijst dat het mogelijk is om kosten te besparen en schaalvoordelen te behalen door een goed gecoördineerde aanpak,” aldus Thomas Dermine, staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid.

Geplande voltooiing in 2026
 
Concreet werd het WAN-netwerk van de FOD Economie volledig gemigreerd en dat van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg grotendeels, goed voor 10% van het totale project. Alle netwerken van de FOD Sociale Zekerheid, Mobiliteit, Volksgezondheid en het FAVV zullen zich voor de zomer in dezelfde situatie bevinden. 
“De meeste grote overheidsdiensten met talrijke gedecentraliseerde sites zullen in de komende jaren volgen, zoals Financiën en Justitie,” zegt Dirk Haex. “We verwachten dat het project in 2026 voltooid zal zijn, met mogelijke verlengingen tot 2028.”
 
Show More
Back to top button