Nieuwe mijlpaal in Belgische kwantuminfrastructuur

Het BeQCI-consortium (Belnet, imec en UGent), dat verantwoordelijk is voor de uitrol van de eerste kwantumcommunicatie-infrastructuur in België, heeft een belangrijke mijlpaal bereikt op het gebied van cryptografie gebaseerd op kwantumfysica.

post-image-3


Belnet, imec en UGent hebben een belangrijke mijlpaal bereikt in kwantum sleuteldistributie (QKD). 
Het Belnet-onderzoeksnetwerk is erin geslaagd om de infrastructuur op te zetten die nodig is om de eerste QKD-koppelingen te implementeren in samenwerking met imec en UGent. 
Het 30 maanden durende kwantumcryptografieproject wil een tot nu toe onmogelijk doel bereiken: gegevens veilig en zonder risico op onderschepping verzenden met behulp van de principes van de kwantumfysica. 

Volgens de projectleiders zouden kwantumcomputers binnenkort in staat moeten zijn om de huidige (wiskundige) encryptiemethoden te breken. 
Quantum Key Distribution (QKD) is gericht op het beveiligen van datacommunicatie met behulp van de wetten van de kwantummechanica. 
Meer specifiek maakt kwantumfysica een nieuw type niet-klonerende cryptografie mogelijk die garandeert dat informatie niet kan worden gekopieerd.  
 
Deze nieuwe technologieën hebben de EU ertoe aangezet om het EuroQCI-project te lanceren, een grootschalig globaal Europees kwantumcommunicatienetwerk, waarvan BeQCI de Belgische tak is. 
Op korte termijn zal dit netwerk (gelanceerd in januari 2023) zich richten op QKD-toepassingen. Op langere termijn kan dit netwerk dienen als basis voor een kwantuminternet, dat langeafstandsverbindingen biedt tussen kwantumapparaten zoals computers en kwantumsensoren. 

De eerste QKD-link, die twee campussen van de Universiteit Gent verbindt, zal voornamelijk voor onderzoeksdoeleinden worden gebruikt. Een tweede link, die Redu en Transinne verbindt, zal gebruikt worden door het Europees Ruimteagentschap en het Centre of Excellence for Information and Communication Technologies (CETIC) om de overdracht van IOT-gegevens te beveiligen. 
Tot slot zal een derde link, die twee Belnet-datacenters verbindt, worden gebruikt voor de beveiligde interne gegevensoverdracht.  
 
"Dankzij de reeds bestaande infrastructuur kunnen we de eerste praktische ervaring opdoen met QKD-links voor ultraveilige gegevensoverdracht, bijvoorbeeld in overheidsinstellingen, banken of ziekenhuizen. De infrastructuur staat nu open voor nieuwe eindgebruikers die ons helpen om de bruikbaarheid van verschillende QKD-systemen en -protocollen te evalueren," zegt Karel Dumon, onderzoeker bij imec en projectleider bij BeQCI. 
 
Show More
Back to top button