Hoe GenAI een revolutie teweegbrengt op financiële afdelingen

Generatieve kunstmatige intelligentie drukt zijn stempel op bedrijven. Sommige afdelingen lopen nog achter. Toch heeft de technologie veel te bieden voor financiële professionals. Hier volgen enkele verklaringen.

post-image-3
"Het pragmatische gebruik van GenAI is essentieel voor financiële professionals, omdat de combinatie van menselijke kracht en technologie een solide duo vormt", zegt Michael Lengenfelder, Head of FP&A Product Management bij Unit4.

Stel", vervolgt de expert, "dat uit de cijfers blijkt dat de marketingafdeling een groot deel van haar budget in het eerste kwartaal niet heeft gebruikt. Technologie kan dan helpen bij het analyseren van de gegevens". 
De marketingafdeling kan dan uitleggen waarom het budget niet volledig is gebruikt, ook al kan de technologie dat nog niet. 
"Een andere manier om technologie te gebruiken is om het commentaar van verschillende managers op een financieel rapport te combineren in een samenvattend document. Dit bespaart tijd," legt Michael Lengenfelder uit.

Maar waarom gebruiken de meeste financiële teams deze technologieën nog niet? 

Volgens Lengenfelder betekent het inzetten van GenAI het opstellen van een intern beleid voor het gebruik van de technologie. 
Dit moet de aanschaf en implementatie van beschermingsmechanismen zoals detectie van cyberbedreigingen omvatten. 
"Deze mechanismen voorkomen dat gevoelige financiële informatie wordt gedeeld met een externe applicatie of via internet. Daarnaast is het belangrijk om te werken aan toegangsrechten zodat alleen geautoriseerde werknemers bedrijfsinformatie kunnen delen met de AI-tool".
Met andere woorden, werk instructies voor werknemers over training in AI-tools zodat ze weten hoe ze met de technologie moeten werken. 

"Correct gebruik van technologie voorkomt foutieve resultaten en vergroot de kans op accurate resultaten. Denk aan geautomatiseerde gegevensinvoer, waarbij het essentieel is dat gegevens correct worden ingevoerd. Bovendien brengt het werken met AI-tools extra complexiteit met zich mee, omdat deze tools ook toegang moeten hebben tot (gevoelige) commerciële informatie. Denk aan het invoeren van gegevens met betrekking tot niet-publieke financiële resultaten. Daarom is het des te belangrijker dat medewerkers weten hoe ze met de tool moeten werken", vat Michael Lengenfelder samen.

Zodra het interne beleid en de technologie zijn geïmplementeerd, kunnen medewerkers GenAI gaan gebruiken om tijd te besparen. "Dit geeft finance professionals de ruimte om de analyses te vertalen naar een bedrijfsspecifiek financieel verhaal.

Het is daarom essentieel voor finance professionals om tijd te besteden aan het verkennen van de mogelijkheden van GenAI, zodat ze bijvoorbeeld contracten kunnen beheren of informatie kunnen verzamelen over de markt en concurrenten.

Al deze ontwikkelingen zullen de manier waarop finance professionals hun werk doen in de toekomst zeker veranderen. "Door GenAI samen te voegen met de menselijke kant van financieel werk, stevenen we af op een toekomst waarin mensen en technologie op de best mogelijke manier worden gecombineerd", concludeert de Unit4-expert. 
 
Show More
Back to top button