Hoe de IKWV het werk van strandredders verandert

Redders aan de Belgische kust van de "Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen" transformeren hun dagelijkse werk dankzij een op maat gemaakt platform, ontwikkeld door IT-specialisten van PeopleWare. Een radicale verandering die levens moet helpen redden.

post-image-3
IKWV, de "Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen" (een intercommunale in West-Vlaanderen die verantwoordelijk is voor kustbewaking en redding) heeft besloten om het werk van de reddingsbrigade te moderniseren door de Belgische IT-specialist PeopleWare te vragen om een specifieke oplossing te ontwikkelen op basis van haar behoeften. 
Het doel was om de organisatie in staat te stellen verloren kinderen en hun ouders sneller te herenigen, interventies gemakkelijker te traceren en de werkdruk voor de 1400 strandwachten te verminderen. Met andere woorden, het werk eenvoudiger, gemakkelijker en duurzamer maken.

De IKWV strandwachten, met hun rode en gele uniformen, zijn bekende gezichten op onze stranden. Maar wat zorgeloze mensen niet zien, is de coördinatie achter de schermen van deze dagelijkse staat van alarm. 
"Zoeken naar vermiste kinderen en hun ouders, coördinatie met de lokale politie, dagelijkse rapporten, eerstehulpinterventies, onderhoud van boten en jetscooters maken allemaal deel uit van onze dagelijkse operaties", legt Bert Gunst, voorzitter van het IKWV, uit. 
Een missie die gepaard gaat met heel wat administratieve taken. "Tot voor kort gebeurde alles op papier en was de communicatie vaak telefonisch. Om alles eenvoudiger, makkelijker en duurzamer te maken, besloten we onze activiteiten te digitaliseren. Voor zoekacties naar vermiste personen kan het rapport, inclusief de foto, nu met één klik op de knop worden verspreid naar alle reddingsstations, evenals naar de politie en andere relevante autoriteiten," legt het hoofd van de organisatie uit.

De juiste IT-partner vinden voor een veilig, gebruiksvriendelijk platform

Om deze digitale transformatie tot een goed einde te brengen, deed het IKWV een beroep op PeopleWare, een divisie van de Belgische Elmos groep die gespecialiseerd is in op maat gemaakte IT-oplossingen.
"Het voorstel van PeopleWare paste perfect bij onze organisatie, die vooral rond mensen werkt," benadrukt Bert Gunst.

Op basis van de specificaties ontwikkelde de softwarefabrikant een veilig, gebruiksvriendelijk platform dat tegemoet komt aan het brede takenpakket van een strandwacht. 
Meer specifiek hebben strandwachten nu toegang tot de laatste informatie op hun smartphone of tablet en worden ze automatisch gewaarschuwd als er een melding van een verloren of gevonden kind binnenkomt bij een nabijgelegen strandwachtpost of gemeente. De melding wordt digitaal uitgezonden zodat alle informatie beschikbaar is om een effectieve zoekactie te starten.

"Er zijn tegenwoordig veel softwareoplossingen beschikbaar. Het probleem is dat ze vaak gestandaardiseerd zijn of geen antwoord bieden op de specifieke behoeften en uitdagingen van bedrijven, organisaties en hun medewerkers. Het IKWV had een oplossing nodig die was afgestemd op haar activiteiten," legt Niels Bartholomeus, Sales Manager bij PeopleWare, uit. 

Waardevolle informatie uit verzamelde gegevens

Een ander voordeel van het nieuwe platform is dat de verzamelde gegevens worden gecentraliseerd en anoniem worden geanalyseerd. "Hierdoor is het niet meer nodig om papieren archieven bij te houden. Bovendien leveren de analyses nuttige informatie op die kan worden gebruikt om bepaalde elementen bij te sturen of op basis waarvan preventiecampagnes kunnen worden gevoerd", legt IKWW uit.

Het IKWV werd in 1982 opgericht om de veiligheid van toeristen, zwemmers en watersporters op het strand en in het water langs de West-Vlaamse kust te garanderen. Dankzij de uniforme aanpak van het IKWV is de Belgische kust een van de veiligste ter wereld.
 
Show More
Back to top button