Bedrijven hebben slechte controle over hun softwarelicentiekosten

Belgische bedrijven betalen een hoge prijs voor hun gebrek aan zichtbaarheid op hun softwaregebruik. Nauwelijks een kwart van hen heeft controle over de totale kosten van hun softwarelicenties. En 90% van de bedrijven gebruikt geen enkele software asset management oplossing. Analyse in detail.

post-image-3
Een onderzoek uitgevoerd door IT-integrator Insight Enterprises onthult een verrassende bevinding: Belgische bedrijven betalen een hoge prijs voor hun gebrek aan zichtbaarheid over hun softwaretoepassingen. 

Volgens de antwoorden op de enquête heeft slechts een kwart van de bedrijven controle over de totale kosten van hun licenties. De meeste anderen hebben alleen kennis op afdelings- of teamniveau en 6% van de bedrijven heeft helemaal geen kennis.
 
Toch kost dit gebrek aan informatie hen geld: meer dan de helft van deze bedrijven erkent dat een beter inzicht in hun uitgaven hen in staat zou stellen om minstens 10% te besparen op softwarelicentiekosten.
 
Uit het onderzoek blijkt dat de terughoudendheid van bedrijven om te investeren in tools voor het beheer van softwaregebruik de kern van hun problemen vormt. 
Ondanks de beschikbaarheid van een verscheidenheid aan software asset management tools, zegt 84% van de respondenten geen of slechts gedeeltelijke zichtbaarheid en controle te hebben over hun softwareapplicaties. 
Amper 16% van de ondervraagde bedrijven gaf toe volledig zicht te hebben op al hun softwareapplicaties, terwijl meer dan een kwart zei helemaal geen zicht te hebben.

Een probleem dat wordt verergerd door de wildgroei aan softwareapplicaties

Het probleem wordt nog verergerd door het groeiende aantal softwareapplicaties dat binnen organisaties wordt ingezet. Uit het Insight-onderzoek blijkt zelfs dat tweederde van de bedrijven meer software gebruikt dan drie jaar geleden.
Deze toenemende complexiteit heeft gevolgen voor de resultaten, omdat de kosten voor softwarelicenties blijven stijgen.
 
“De cijfers zijn opvallend. Ondanks de beschikbaarheid van software application management tools, ontbreekt het vaak aan tijd en kennis om ze te implementeren,” klaagt David Steppe, Head of Sales and Business bij Insight België.

“Bedrijven die een SAM-tool gebruiken, zijn beter in staat om hun kosten te verlagen. We schatten dat meer dan 30% van de uitgaven aan desktop- en SaaS-software onderbenut of verspild wordt. Een software asset management tool kan snel dubbele uitgaven, ongebruikte licenties en overlappende software identificeren”, legt de expert uit.

Uit het onderzoek blijkt dat 90% van de bedrijven helemaal geen SAM-tool gebruikt. Dat is jammer, aangezien bedrijven hun stijgende kosten voor softwarelicenties veel eenvoudiger kunnen beheren. 
“Maar het is niet alleen een kwestie van de kosten onder controle krijgen,” merkt David Steppe op. “Onvoldoende controle over softwarelicenties kan ook de flexibiliteit van een bedrijf beperken om zich aan te passen aan nieuwe technologieën en het moeilijker maken om te voldoen aan compliance-eisen.

Organisaties die terughoudend zijn in het gebruik van SAM-tools vanwege de moeilijkheid om ze te implementeren en te beheren, hebben echter nog een andere optie. “Door te kiezen voor een beheerde SAM-service kunnen ze profiteren van inzicht in hun softwareapplicaties, betere controle over hun licentiekosten en vereenvoudiging van compliance”.
 
Howard Daws, Strategy and Solutions Lead for Technology Lifecycle Services bij Insight, concludeert: “Het implementeren van de juiste tool, gekoppeld aan effectief datamanagement en SAM-expertise, brengt zichtbaarheid en inzicht voor IT- en financiële groepen. De resulterende efficiëntie stelt hen in staat geld vrij te maken voor voortdurende IT-innovatie”.
 
Show More
Back to top button