Goedkope robots verlagen kosten voor KMO's

Een nieuwe generatie mobiele robots maakt bestuurderloze transportsystemen voordeliger dankzij polymeertechnologie. Een bloeiende markt die kleine en middelgrote bedrijven ten goede zou moeten komen.

post-image-3
De markt voor automatisch geleide voertuigen en autonome mobiele robots is booming. Een Duitse vereniging schat de markt op ongeveer 20,3 miljard US dollar en experts verwachten dat deze tegen 2028 verdubbeld zal zijn. 
En met reden: mobiele robots worden veel gebruikt in intralogistieke en industriële toepassingen. En zelfs in restaurants en ziekenhuizen.
Conventionele modellen worden verkocht voor ongeveer €25.000, terwijl geavanceerdere oplossingen rond de €70.000 kosten. Prijzen die vaak onbetaalbaar zijn voor kleine en middelgrote bedrijven. 

Deze uitdaging wordt nu aangegaan door het Duitse bedrijf igus, dat nieuwe, zuinigere mobiele polymeerrobots aanbiedt.
De afgelopen 4 jaar heeft de specialist in bewegende kunststoffen oplossingen getest in zijn fabrieken, leveringen gedaan aan kantoren, post gedistribueerd en ook productietaken uitgevoerd. De ervaring die op deze manier is opgedaan, wordt direct gebruikt om een nieuwe reeks “goedkope” automatiseringsproducten te ontwikkelen onder de naam “ReBeL on Wheels”. Het doel is om de weg vrij te maken voor kleine en middelgrote bedrijven om goedkope mobiele robotica te gebruiken.

Goedkope robots voor training, logistiek en dienstverlening

De ReBeL vormt de basis van elk mobiel robotsysteem. Met een prijskaartje van € 6.500 en een gewicht van 8,2 kilo (gemaakt van polymeer) wordt de igus robot gepresenteerd als de lichtste in zijn klasse met cobotfunctie. 
De robot heeft een payload van 2 kg en een bereik van 66,4 cm. 
Er zijn verschillende mobiele systemen gepland waarin de ReBeL centraal wordt geïntegreerd: zo lanceert igus een betaalbare variant voor de onderwijssector voor €19.000, inclusief robotarm. 
De ReBeL EduMove met grijper dient dankzij open source als autonoom leerplatform voor onderwijsinstellingen. Het heeft een modulaire structuur en kan flexibel worden uitgebreid met andere functies zoals lidar, cameratechnologie of het slam-algoritme. 
Een andere variant is een bestuurderloos transportsysteem voor het MKB. Het kan tot 30 kilogram vervoeren. De optionele ReBeL maakt eenvoudige positionering van A naar B mogelijk. Zonder dure sensoren. 
Met een prijs vanaf €23.400. De ReBeL butler is ideaal voor eenvoudige maar tijdrovende haal- en brengservices, bijvoorbeeld in de horeca.

Het doel van al deze ontwikkelingen is een mobiele robot met een geïntegreerde HMI en vision die een kantoor kan schoonmaken. “Onze strategie is om de prijzen laag te houden”, legt Aurélien Erson, Drylin Specialist bij igus Frankrijk, uit. Maar, “de oplossing kan worden opgewaardeerd voor industriële eisen. Dit jaar bieden we een betaalbare grijper met een lange slag die veel flexibiliteit biedt bij het grijpen van verschillende geometrieën”. 
De expert concludeert: “De toepassingsgebieden voor deze voordelige AMR zijn zeer gevarieerd en gaan veel verder dan eenvoudige transporttaken. Ze omvatten een breed scala aan toepassingen in verschillende gebieden van het leven, zoals schoonmaaktaken of koffiedistributie, bijvoorbeeld”.

 
Show More
Back to top button