Bedrijven moeten hun fiscale strategie bekend maken

In zijn Tax transparancy Framework heeft Pricewaterhousecoopers de vrij toegankelijke informatie geanalyseerd van bedrijven die genoteerd zijn op Euronext Belgium. Van echte transparantie kan er nog niet gesproken worden, vooral als je de resultaten vergelijkt met de Engelstalige landen.

post-image-3

Hoewel er een vooruitgang werd gemaakt in vergelijking met de eerste analyse die twee jaar geleden werd uitgevoerd, stelt PwC vast dat de kloof tussen de leiders en de rest van het peleton verder groeit. 

“In vergelijking met de Angelsaksische landen, zijn de Belgische bedrijven over het algemeen niet echt open en transparant,” analyseert Frank Dierckx, Managing Partner van PwC Tax Consultants. “Op dat vlak liggen de Engelstalige landen ver voorop, maar we maken vooruitgang. We merken op dat er bij bedrijven een grote vraag is naar een grotere transparantie op dat gebied. Ze willen aantonen dun bijdragen aan de samenleving hoog zijn. In deze zin heeft fiscale transparantie een invloed op het reputatiebeheer van een organisatie.”

Van alle 148 doorgelichte bedrijven, heeft PwC de 50 bedrijven die het meest over hun belastingen communiceren, nog meer in detail bestudeerd door hen interessante informatie aan te bieden voor de belangengroepen. 

Zo maken de jaarverslagen onderdeel uit van de vennootschapsbelasting, en zijn er volgens de jaarlijkse studie Total Tax Contribution van PwC, niet minder dan 92 verschillende belastingen in België.

De TTF (Tax Transparency Framework) van PwC voorziet 9criteria, gegroepeerd in drie domeinen: fiscale strategie en risicobeheer; Bedrag van de belastingen en uitkeringen; Total Tax Contribution.

De vaststelling van deze tweede studie is dat slechts een kleine minderheid van de bedrijven praat over zijn fiscale strategie en dat meer dan de helft van de bedrijven informatie biedt over risico’s die specifiek gelinkt worden aan de belastingen.

De bedrijven communiceren nog niet over hun toekomstige verplichtingen op gebied van fiscaliteit.  Zij zouden informatie moeten verstrekken over het verschuldigde bedrag en de verwachte effectieve belasting (in cash). De studie geeft ook aan dat geen enkel bedrijf de link uitlegt tussen de belastingen en de waardecreatie. Tot slot: meer en meer bedrijven communiceren expliciet over hun economische bijdrage door middel van een rapport over duurzaam ondernemen in plaats van via een jaarverslag. Een eerste stap?

Show More
Back to top button